Oplossingen op maat voor complexe verpakkingsnoden in de healthcare sector

Het verpakken en labelen van producten in de healthcaresector wordt steeds complexer. De verpakking zelf is bovendien steeds vaker een belangrijk element bij de performantie van een product. “Dankzij onze expertise in het assembleren, controleren, labelen en verpakken van medische hulpmiddelen en voedingssupplementen kunnen we onze klanten kostenconcurrentiële oplossingen aanbieden”, zegt Philippe Coene, commercieel manager bij W-pharma.

W-pharma Article Life Sciences de standaard

Heel wat healthcarebedrijven vertrouwen opdrachten met hoge kwaliteitseisen aan jullie toe. Hoe helpen jullie hen precies?

“Wij ‘ontzorgen’ onze klanten bij het verwerken van medische hulpmiddelen, klinische en diagnostische testen (IVD’s), voedingssupplementen en andere gezondheidsgerelateerde producten. Doordat bedrijven een beroep kunnen doen op onze diensten en knowhow voor hun assemblage, labeling en verpakking kunnen ze zich beter focussen op hun eigen core business. Voor producten zoals injectiespuiten, zwangerschapstesten, sneltesten of oogoperatiekits hebben bedrijven doorgaans complexe verpakkingsnoden. Vaak kan zo’n proces niet of slechts beperkt geautomatiseerd worden, zeker als het om kleinere volumes gaat. Onze expertise ligt in het vinden en uitvoeren van de beste aanpak en het aanbieden van de optimale mix van manueel en geautomatiseerd werk.”

W-pharma packaging

Aan de assemblage en verpakking van medische producten worden steeds meer kwaliteitseisen gesteld. Welke evoluties zien jullie?

ISO 13485 is al langer een evidentie, maar we zien in de hele productketen meer en meer een tendens naar GMP-normen. Dat wil niet zeggen dat altijd de strengste regels toegepast moeten worden, maar wel dat er nood is aan een risk-based benadering en een continue verbetering van het kwaliteitssysteem. Ook op dat vlak denken we mee met onze klanten en bieden we hen de nodige expertise aan. Bovendien zien we dat verpakken en labelen steeds complexer wordt en dat de verpakking zelf vaak een belangrijk element is in de performantie van het product. Smart packaging is zo’n voorbeeld, waarbij belangrijke productfunctionaliteiten aan de verpakking worden toegewezen. Uiteraard wordt de verpakking dan van strategisch belang voor het succes van het product in de markt en zijn de regulatoire risico’s ook groter en belangrijker. Dankzij onze cleanrooms en ervaring kunnen we heel kritische producten met de strengste vereisten in de juiste omstandigheden behandelen.”

Jullie dienstverlening gebeurt vooral vanuit jullie eigen ateliers, maar wordt er ook bij de klant ter plaatse gegaan?

“Absoluut. Wij organiseren de productielijnen hoofdzakelijk in onze eigen ateliers – vlak bij de N16 in Temse – maar in bepaalde gevallen kan het om logistieke of productionele noden logischer zijn om onze teams in te schakelen bij de klant zelf. Bij het maken van de optimale afweging tussen remote of on-site uitvoeren van de opdracht, denken we mee en geven we advies.”

W-pharma Hallway

Voor producten zoals injectiespuiten, zwangerschapstesten, sneltesten of oogoperatiekits hebben bedrijven doorgaans complexe verpakkingsnoden, die niet of slechts beperkt geautomatiseerd kunnen worden.

W-pharma packaging solutions

Kan je uitleggen hoe jullie inzetten op innovatie en automatisering om nog beter aan de noden van jullie klanten te voldoen?

“Voor een klant die neuswissers in 3D print, hebben we bijvoorbeeld een investering gedaan in een softblistermachine. Daarmee kunnen we twee miljoen neuswissers per maand van een verzegelde verpakking voorzien. Daarnaast hebben we een automatische lijn opgestart voor de assemblage van sneltesten van een Belgisch bedrijf. Door die investeringen bieden we klanten meer wendbaarheid én kunnen we aansluiten bij de recente ontwikkelingen in de gezondheidssector. We spelen hierdoor snel en flexibel in op veranderende noden van bedrijven. Wekelijks krijgen we nieuwe opdrachten waarvoor we de beste oplossing uitwerken en onze productie herorganiseren.”

Ook het belang van visuele kwaliteitscontrole als onderdeel van de verpakkings- en labelingsfase groeit. Hoe gaat dat in zijn werk?

“Onze medewerkers zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van doorgedreven en heel nauwgezette controles op verpakkingen of assemblages. Dat gebeurt deels manueel: elk product wordt gedetailleerd door de medewerker aan een controle onderworpen. We zetten ook in op automatisering van dat controleproces. Denk daarbij aan een of meerdere camera’s die op het einde van een productielijn controles uitvoeren en een product apart kunnen houden wanneer er een afwijking wordt vastgesteld. Bij de keuze voor het al dan niet automatiseren (of voor een hybride systeem) maakt onze expertise een integraal onderdeel uit van de totaaloplossing die we aanbieden.”

W-pharma is een divisie van Wase Werkplaats vzw. Welke aanpak vereist dat?

“Als grootste maatwerkbedrijf van Oost-Vlaanderen biedt Wase Werkplaats werk aan zo’n zeshonderdvijftig medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Honderdvijftig omkaderingsleden zorgen door training on the job en coaching voor een up-to-date kennis van de kwaliteitseisen en klantennoden. Heel wat kwaliteitsmedewerkers kijken toe op de aanpak op de werkvloer en controleren de normen voor hygiëne en netheid van de ruimtes. Onze schaalgrootte zorgt bovendien voor de nodige flexibiliteit en biedt zo extra vertrouwen aan onze klanten.”

W-pharma-located-in-Belgium_MAP

Jullie maken deel uit van de ‘Partners in Life Sciences’-groep. Op welke manier komt dat jullie klanten ten goede?

“De PILS-groep is door de jaren heen uitgegroeid tot een sterk netwerk van vijftien Vlaamse bedrijven actief in life sciences die samen een volledige waaier van diensten aanbieden. We begeleiden de klant van het eerste idee en de marktanalyse tot het verpakken en op de markt brengen van een eindproduct. Door de uitstekende samenwerking tussen al die gespecialiseerde bedrijven kunnen we onze klanten een nog performantere en efficiëntere oplossing aanbieden.”

Logo Partners in Life Sciences

Oorspronkelijk gepubliceerd: LifeSciences bijlage bij De Standaard van 7 mei 2022

Auteur: Sandra Gasten

We delen onze expertise graag met u

Neem contact op