"Waarom zouden we naar China trekken als we hier om de hoek sneller, stabieler en duurzamer kunnen produceren en monteren?"
Twee maatwerkbedrijven (waaronder wijzelf) en twee klanten vertellen over het voordeel van een toeleveringsketen dicht bij huis. Het volledige artikel vind je in Trends van 12 januari of op Trends.be. Hieronder vatten we al enkele citaten samen.
Samenwerken met een maatwerkbedrijf biedt ondernemingen veel flexibiliteit.
Carlo Van Hoey, operationeel directeur van W-pharma (een divisie van maatwerkbedrijf Wase Werkplaats):
"Wie produceert in lagelonenlanden, hangt vast aan een omvangrijke minimumafname van producten. Wij kunnen heel snel schalen, van honderd producten tot ettelijke duizenden", verduidelijkt Carlo Van Hoey. "Dat maakt dat bedrijven via ons veel gerichter kunnen inspelen op de behoeften van hun markt of hun productie voorzichtig kunnen opdrijven. Dat is met de productie in andere landen een stuk complexer."
"Wij moeten absoluut niet onderdoen voor de zogenaamde reguliere bedrijven. Kandidaat-klanten trekken vaak grote ogen wanneer ze bij ons op bezoek komen, zeker wanneer ze ontdekken dat we sterk geautomatiseerd hebben en er veel kwaliteitscontroles gebeuren. Bij elke opdracht zoekt W-pharma samen met de klant hoe we die zo efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren", zegt Carlo Van Hoey. "Om aan bepaalde capaciteitsvragen te kunnen voldoen, zijn ook vaak extra investeringen nodig. Mensen verwachten dat misschien niet van een maatwerkbedrijf, maar we zetten wel degelijk sterk in op innovatie."
W-pharma-klant Multi-G legt uit waarom ze kiezen voor een lokale partner:
Gady Zohori, CEO Multi-G: "Onze visie dat we volgens Europese normen veel beter, veiliger en kwalitatiever kunnen produceren dan in andere werelddelen, zoals Azië, bleek tijdens de pandemie een grote troef. Zeker toen China op slot ging en veel bedrijven in de problemen kwamen."
Verder vertellen in dit artikel ook maatwerkbedrijf Kaliber uit Herentals en hun klant Gardeos over de voordelen van een lokale samenwerking.